Folkes första dag i skolan

Ja, vad ska man säga...Även hundar växer upp och Folke är en hund, alltså växer även han upp. Igår var det dags för Folkes första dag i skolan. Husse och Matte hade försökt berätta för Folke vad det innebar men han förstod inte riktigt, bara att det lät kul. " En MASSA kompisar att leka med!" Folke se verkligen fram emot det!

Den lilla, röda bilen svänger in på parkeringen till Brukshundsklubben och Folke lyfts ur skuffen, han är ju inte stor nog att hoppa i eller ur själv än. Det är redan fullt med nya människor och skojiga hundar på parkeringen. Men Folke får inte leka med dem direkt, först ska han rastas. Han åt ju strax innan de åkte så Matte vill vara säker på att det inte händer en olycka under övningarna. De går en vända i skogen och Folke tar in alla nya dofter, inte bara dofterna utan även lite rådjursbajs följer med. " Ja är man hund så är man" Menar Folke. Som de flesta vet har ju hundar lite annorlunda "matvanor" än vi människor. " Vad ska man göra?" Matte suckar uppgivet och säger till Folke.

När de kommer ner på parkeringen är det ännu fler hundar där. Både vuxna och små. Men de vuxna får sitta i bilen under tiden, det här är småttingarnas dag. Husse och Matte står still med Folke så han får sitta lugnt och titta in de andra. De vet att det kommer bli mycket bus senare. Snart nog är det dags att börja och alla får ställa sig i en ring. Matte fryser så hon skakar och har tappat känslen i tårna. " Hoppas vi inte ska vara ute alltför länge nu" Tänker hon medans vinder ta i ordentligt och letar sig isande in i alla springor på jackan och skorna. Men Folke verkar inte bry sig det minsta.

Första övningen blir att gå runt i ringen en och en och hälsa på de andra. Det flesta valparna skäller och hoppar men Folke sitter snällt mellan Husse och Matte och tittar på de andra. Han får en godis då och då så att han vet att han är duktig. Han är lugnt även när hundarna kommer fram och hälsar, vissa tycker han är lite otäcka, Speciellt den enormt stora St Bernharden! Det är en enormt stor kille, men väldigt snäll. När det är dags för Folke att gå runt att hälsa går det som en dröm. Han nosar lugnt på alla och vill busa med vissa. Folke blev lite kär i en av valparna. Sally heter hon. Det är en liten chokladbrun labrador, rund som en köttbulle och söt som få! Lekfull och ville mer än gärna leka med Folke. De hamnar bredvid varandra under alla övningarna. De får även göra en inkallningsövning. Matte är blir lite nervös, men helt i onödan visar det sig. Tränaren tar Folke och Matte går ca 20 m bort och ropar. Folke kommer springandes allt han kan och struntar fullkomligt i alla andra! Hjärtat värker till av glädje och stolthet! Sen går det precis lika bra när husse får göra samma övning. Det går bra för alla hundarna. Det är en bra grupp. Äntligen är det dags att gå in för lite teori, fast den här gången blir det bara ett enk´lare "välkommen till klubben" där de berättar vad kursen går ut på och frågar även varför man anmält sig till kursen och vad man vill få ut av den. Vissa vill veta hur man få sin hund att sitta, bli rumsrena, sluta skälla, lugna ner sig mm. Det är inget Husse och Matte behöver oroa sig över med Folke, de vill bara vara med för att det är deras första valp och få lite riktlinjer i uppfostran. Folke passar på att krypa fram till Sally under bordet och pussa lite på henne. Hon är ju så söt! Han längtar till nästa söndag, så han får träffa henne igen! Självklart ska det bli kul att träffa alla andra också, men mest Sally.

När Folke kommer hem på kvällen sover han som en stock! Det har varit en intensiv men rolig dag.

Blöt hund doftar blöt hundNu har Folke minsann växt. Husse och Matte blir lika förvånade varje dag de vaknar upp och ser hur hög han blivit. Förut kunde Matte sitta i datastolen och Folke kunde utan problem kura ihop sig som en boll bakom henne, men nu är det ett minne blott. Folke får klämma ner sig...eller Matte får snarare sitta så långt ut på kanten som det går. Om det inte riktigt finns plats är Folke bra på att ta plats endå. Det händer ju ( även om Husse och Matte inte gärna medger det högt ) att Folke får komma upp i sängen ett par minuter vissa kvällar och ibland på helgerna när de vill ha mysmorgon och är det då för trångt trycker Folke påmed benen allt vad han kan. " Ja, vaddå då?" Undrar Folke. " De måste ju veta sin plats i flocken direkt. Det är lika bra att visa vem det är som styr direkt! Då blir det inga dumma missförstånd senare." Enligt Folke är det ju han som styr.

Det har gått framåt med lite nya övningar, bla "ligg" ( Folke slänger sig ner på golvet som blixten =P och när de gjort övningen några gånger slänger han sig ner även på "sitt" i sin iver att få godis ) det har även övats på " Sitt still" eller " stanna"  och det har också gått bättre och bättre. Folke sitter även kvar om Husse eller Matte belastar kopplet genom att dra i det. Kloklippningen tycker Folke är helt ok, man kan ju gissa varför: G-O-D-I-S. Matte tar Folke och lägger honom på rygg mellan benen på golvet och kilpper klo efter klo och när en tass är klar får Folke godisen. Sen är det ju ganska mysigt samtidigt, lite som att ligga och kura.

Igår kväll, efter en dag i rivningsdamm, fick Husse och Matte en idé!!! Precis som Sickan i Jönsonligan. " Är det inte dags att vi testar vad Folke tycker om att duscha?!" Undrade Matte. " Ja." Höll husse med. Detts ska bli spännande! Matte lyfter upp Folke och sätter ner honom i badkaret, precis som i en tecknad disneyfilm sätter Folke ut benen på kanterna av badkaret och spjärnar emot men till slut går det. " Hämta GODIS!" utropar Husse och Matte springer snabbt ut och gör det. Nu går det bättre. Folke är lite nyfiken nu och sniffar på botten och när Husse sätter på vattnet undrar han bara vad det är. Först ser han lite tveksam ut. " Vad är nu detta? Vad ska det vara bra för? ´Men matte, vad har du där? Är det godis???" Folke glömmer snabbt bort vattnet och de sköljer honom helt. Folke gör ALLT för godis!Nyduschad FolkeModer TheresaEfter duschen blir Folke torkad med hårblåsen, det går ju bra så länge han får godis men direkt det är slut är det superkul att bita på hårblåsen! Speciellt där det blåser!

Idag är Folke lika dammig om inte värre efter att ha varit med i huset när Husse och Matte rivit tak och väggar. Det får räcka med vinden som blåser ute idag och en genomborstning. Ikväll kommer Fastrarna på besök för då blir det god mat och film. Hoppas Peo kommer! Och Evian!!!

Husses sista semesterdag och våffeldagen!

Sista dagen på den tre veckor "långa" semestern har nu kommit. Folke tycker bara det är kul att husse ska börja jobba igen. Folke ska nämligen få vara med husse på kontoret så ofta det passar. Folke har varit och hälsat på husses kontor en gång och träffat de andra hundarna som brukar vara där. "Det finns både hundar att leka med och snälla människor som kan klappa mig på husses kontor" hälsar Folke.  "Någong gång snart kanske vi kan åka till kontoret i Gävle och hälsa på Gandalf?" undrar Folke nästan varje dag.

Folke är ovetandes än men på söndag ska vi på den första valpkursen på Ludvika bruksbundsklubb. Det sak bli kul och se om det finns några andra "stora" valpar som Folke kan leka med. Blir det bara småhundar så äter väl Folke upp dem som söndagsgodis!?! Vi återkommer om hur det går. 

På lördag bär det av till huset igen. Då tänkte vi plocka ner innetaket samt att farmor och farfar kommer dit och hjälper till efter en vecka i Sälen. 

  
Min pepparkaksgubbe! Du får den inte! HAHA!


Folke sätter sig fint när kameran kommer fram. Det har han gjort ända sen han var "liten" valp. Jag kanske får en godis tänkter Folke?!?!Näähä! inget godis när jag sitter. hmm... då provar jag det andra jag har lärt mig, "ligg". Hoppas det fungerar! 

Vikt och mått

Idag mätte och vägde vi Folke. Vägningen sker på Folkes favoritbutk (eftersom han får godis där), djuraffärn i Ludvika. Ibland går vi även till veterinären och väger det lilla monstret men inte denna vecka. Folke tycker det är kul att väga sig. Han springer glatt upp på vågen och sätter sig fint tills han får order om att gå av. Vikten denna gång (14 veckor och 2 dagar) blev 14,3 kg och mankhöjden är 48 cm. Husse och matte kan nästan se hur han växter. Husse gjorde glatt en ny leksak av en gammal fårfäll. det lilla Monstrumet tackade och efter ca 5 min var det ingenting kvar! Det såg ut som en miljon dammtussar låg på golvet (vi städade på förmiddagen. Jodå, det ska stå Vi. Folke hjälper glatt till och leker med dammsugaren och golvmoppen). 

Folke tycker det är sådär att vara i huset. Han måste vara själv i sitt rum då han inte kan springa runt där vi river. Folke äter allt han kommer över! skulle han få chansen så äter han spik, trä, tapet, sten... ja allt! Tidigare i veckan så åt han en orange öronpropp. Det syntes när den kom ut den naturliga vägen dagen efter =D 

Nu ska vi ut på en sista rundan innan det är sängdags!  

Folke Vs Gandalf

Tisdagen blev nog en av Folkes roligaste dagar i hans 14 veckor långa liv! Han fick träffa Asatrons Gandalf, en beauceron hane på 3 år! Gandalf kom på besök till Ludvika då hans matte skulle hit och jobba (Nickan, Gandalfs matte och Folkes husse jobbar tillsammans). Gandalf och Nickan kom lite tidigt till mötet så vi passade på att gå upp i skogen på en promenad. På vägen till skogen tyckte Folke att det var mycket spännade med en ny (stor) kompis. Folke sprang runt runt, skällde och luktade. När vi kom upp i skogen så släppte vi lös hundarna och då blev det bus på hög nivå! Gandalf var så duktig med Folke, dem hade verkligen superkul tillsammans! Under mötet sov de så sött tillsammans i samma bil. Det såg så mysigt ut när de låg hopkurade i bakluckan. Efter mötet åkte vi till Folkes nya hus. Där blev det ännu mer bus! först ute på gården och sen inne i Folkes rum. Synd att vi inte kan lägga upp video på bloggen. Då hade ni sett hur de brottades på golvet. Gandalf lät Folke krättra, bita och knuffa på han. Tyvärr åkte Gandalf hem aldeles för tidigt tyckte Folke, "hoppas vi ses snart igen".  

Nu är det dags att åka buss igen. Vi ska fram till huset och fortsätta riva!

 
Gandalf Vs Folke!


Helg fylld med sol och snö!

Vilken underbar helg! Husse och matte tyckte det var synd att det kom över 1 dm snö på fredag. De tyckte inte jag var ett dugg tråkigt då jag älskar snö och framförallt snöhögar där jag springer upp och ner hela tiden och busar för fullt. På lördagen gick vi långa härliga promenader i solen och tränade på att vara ensam i lägenheten. Det blev inte mer spännande att jag låg och tuggade på mitt ben och sen somnade. Husse och matte kom hem efter ett tag och var så imponerade att jag inte hade haft sönder någonting.

På söndagen åkte vi ut till mormor och morfar i skogen. Det är så härligt att få springa lös hela dagen lång! Vi gick en lång, solig och härlig promenad i skogen. Jag gick aldrig längre än 15-20 m bort från husse eller matte. Flera gånger under promenaden gick husse eller matte bort och gömde sig. Sen ropade dem "Folke! Kom hit!" Då sprang jag i fullfart till husse eller matte som hade gömt sig bakom en snöhög eller ett träd. Det var superkul eftersom jag oftast fick godis när jag hittade på dem =D mums! (jag kan göra allt bara jag får godis)

Idag åkte matte på bakkurs i storstan så jag får vara hemma med husse idag. Vi har precis kommit tillbaka från en promenad i den härliga vårsolen. Vi såg gula blommor när vi var ute och gick, husse sa att det är våren som är på väg. Gott tänkte jag och smakade på ett par stycken. Nu ska jag lägga mig i solen och vila ett tag innan det är lunchdags!

90-årsfest och ett nytt hus

Nu har det hänt lite nya saker i Husses, Mattes och Folkes liv. Det kommer att ha det fullt upp framöver, de har nämligen nyss köpt ett hus! Matte kan bara konstatera att det var helt fel tid att skriva in sig på Må Bättre. De kom tillökning till familjen med en valp och nu även ett hus som är i STORT renoveringsskick. Hur ska det finnas tid för egen träning då? Men det ska nog gå att klämma in nån gång. Det är ju synd och skam att man inte kan utöka dygnet med bara 10 extra timmar! Men tyvärr, senast Matte kollade så var ett dygn fortfarande bara 24 timmar.

Igår var det partaj igen. Husses gammel mormor fyllde nämligen 90 år och det är sannerligen värt att fira! Husse och Matte kunde inte hitta något valpvakt så Folke fick gott följa med och sitta i bilen under tiden. Husse och Matte var lite oroliga över hur det skulle gå för det hela hanldade ju i alla fall om 2-3 timmar... Men råkar nu vara en sån där hund som kan finna sig i det mesta och anpassa sig efter situationen som den är, och så var det ju en sån varm och skön dag med strålande solsken och fågelkvitter, så det var en ren fröjd. " Jag hade ju Ebba, en Malenoistik, som granne i bilen bredvid" Säger Folke." Kände jag mig ensam kunde jag bara kika in till henne!" Fast Folke tyckte att Ebba var lite skräckinjagande när hon kom springandes i full fart med sin leksak i munnen, då gömde sig Folke gärna mellan benen på Matte och skällde lite på henne. Hon var mycket mer intressant när hon var på väg bort, bakdelen är inte lika skrämmande som framdelen. Men efter ett tag vill Folke leka och sprang runt henne och skällde och studsade, men då hade Ebba tappat intresset och ville ju bara leka med sin leksak. Stackars Folke. Det är inte lätt att fatta mod i rätt stund. Sammantaget gick det hela riktigt bra och Folke skötte sig utmärkt. Husse och Matte är så stolta och otroligt lyckliga över att ha Folke i sina liv. Man blir ju en lyckligare människa när man har djur i sin familj.
När festen var slut och Husse och Matte var så mätta att de knappt kunde röra sig var det dags att åka hem, packa nödvändiga saker och sen fara till Huset, även kallat Stugan. De kan knappt fatta det, de har nu sitt eget hus och i sinom tid kommer de flytta in där och Folke kommer få en egen trädgård där han kan leka och springa lös! Folke längtar han med. De hann börja riva lite igår kväll och Folke var mer än villig att hjälpa till! Han bar gärna plank och dylikt men Husse och Matte hade fullt upp med att titta så han inte åt något han inte borde. Det är ju alldeles för frestande för en valp när det ligger små saker på golvet och han tycker om att leka dammsugar, det har han övat på mycket hemma där det kan ligga goda smulor på golvet. " Smulor är också mat" Konstaterar Folke. "Ja men inte när det kommer till spik och dylikt" Rättar Matte skarpt, men Folke kan inte förstå skillnaden än. Nästa gång ska de ta med ett galler så att Folke kan få vara i ett eget rum medan de river i de andra. Det underlättar i arbetet när de inte behöver hålla koll på honom till 100%. Men De tycker ändå att han skötte sig riktigt bra och han trivdes bra i det nya huset. Folke vill flytta in nu! Men det kommer dröja ett tag tills dess...med mycket jobb och slit men även framgång. Folke kommer ha en spännande tid framför sig.

Grillutflykt


Förlåt att min husse o matte inte har skrivit så mycket den senaste tiden. Men vi har varit ute på så mycket äventyr så dem har inte haft tid (jag ska be dem lära mig göra inlägg här på bloggen så jag kan uppdatera mina äventyr). Men här kommer iaf några bilder från förra helgens grillutflykt tillsammans med fåret Ullis.  
Folke skäller på Ullis som är lite farlig när hennes stora huvud närmar sig snabbt.


Solen värmde så skönt hela dagen! Perfekt grillväder.Skynda och kort nu när jag poserar så fint på kanoten! Jag vill iväg och leka med Ullis.


Full fart över kanoten mot husse o matte som sitter vid elden och grillar korv.Hur länge ska jag behöva titta på dig innan jag får min godis?!?!Ullis är stor men spännande. Bäst att hålla sig på lite avstånd och skälla lite.


Folke och matte sitter på filten och myser i solen. Eller rättare sagt: Folke råkar sitta på filten några sekunder innan det är dags att sticka iväg och leka med Ullis igen.


Smyger sig på kameran


Folke springer och skäller runt runt Ullis för att fånga hennes uppmärksamhet. Så fort Ullis gick iväg en bit så var Folke där och skällde så hon kom lite närmare grillplatsen.


Full koll på vart Ullis tar vägen.Ska vi leka?! ska vi leka?!
En "lite" valp blir trött efter en dag ute i friska luften.

Solskenspromenad" Hej! Visst är jag duktig?" Folke sitter så fint han bara kan för att få sin godis. Godis kan få Folke att göra det mesta, till och med att vara lydig för ett tag...trot eller ej. Idag är det +3 grader ute i skuggan och man vågar knappt tänka på hur varmt det är i solen. Matte och Folke är ute på en långpromenad. Fåglarna kvittrar på vårläte, solen värmer skönt i ansiktet så man får nästan lov att knäppa upp jackan, himlen är krispigt blå och livet känns härligt.Men vad är nu detta för djur? Jo det är två, stora och farliga hästar! Det tycker i alla fall Folke fast egentligen är de ju ganska små och väldigt snälla, men man kan ju förstå hur de måste se ut ur en liten beauceronvalps perspektiv. Efter lite övertalning och tålamod inser Folke att de inte utgör något större hot mot hans eller Mattes liv.
Det går ju faktiskt ganska bra att bara sitta där och titta på dem medans de mumsar på sitt goa hö. " Får jag smaka?" Undrar Folke, men hästarna vill ha det för sig själva. Det räckermed att titta på dem ett tag sen vill Folke vidare. Det finns mer att titta på och många spännande dofter far runt i luften idag. Idag satsar Matte på att träna kontakt och inkallnig, kontaktövningen går bäst. Det finns alldeles för mycket att lukta på för att Folke ska tycka att Matte är intressant nog att komma till. Ibland går det andra gånger inte. Man får ta det en dag i taget.
Bar mark!!! Det var kul! Och det fanns väldigt mycket intressanta saker under den där ladan.Det är kul att klättra i alla snöhögarna, och ibland följer till och med Matte efter! Ibland får Matte pudelfnatt och springer rätt ut i all snö och Folke är inte sen att följe efter. De springer, pulsar och hoppar i den knägöga snön. Det är bra träning och en kul lek. Nu är Matte trött för hon är ju inte riktigt frisk än och Folke är också trött för han är ju bara en valp än. Det ska bli skönt att komma hem och få lägga sig på madrassen ett tag och blunda några minuter. Matte passar på att njuta av det kortvariga lugnet. Folke sover mindre och mindre om dagarna nu. Han blir större och större och då orkar man vara vaken mer. Idag bokade Matte tid vid Vet. för 12 veckors vaccination och spruta mot kennelhosta, men Folke vet inget än. Det är bäst att inte berätta något för då blir Folke bara orolig i onödan. Som tur är har han ju varit dit ett par gånger redan så det kommer inte vara något nytt och främmande ställe att komma till. Det ska nog gå bra, glöm inte godiset bara!

Aktiv Afton

Ojojoj! Ikväll var det krut i Folke. Husse och Matte har inte haft det lätt. Folke fick ett av sina aktiva "anfall" igen. ´Han tog ur sina leksaker ur sin låda en efter en och lekte järnet med dem och det var ju kul. Matte och Husse fick sig ett gott skratt men sen ballade han ur totalt. Fick ett tvättäkta pudelfnatt. Det bara spratt till i kroppen och Folke kände att han bara MÅSTE få utlopp för alla sina känslor. Folke tar sats och springer som en tok runt i lägenheten och skäller och morrar och jagar sin svans, letar mat i den tomma matskålen så det slamrar, dricker vatten som droppar från den öppna munnen, springer lite till, letar upp fler leksaker och han kan bara inte sluta. Husse och Matte sitter som två fån i soffan och bara tittar på varandra. " WTF?!" " Nej nu får det vara nog" Matte tar tag i Folke och lägger ner honom på sin madrass, dags för passivitetsträning. "Vad gör du Matte? Jag vill inte ligga still! Det är TORTYR!!! Jag ringer polisen" Folke kämpar emot och det har aldrig varit så synd om honom! Han gnyr och gnäller och piper, passar på att titta på matte så att vitorna syns och riktigt visar hur missnöjd han är med denna grymma behandling. Att hålla en beauceronvalp stilla när han vill leka och busa och hitta på sattyg borde vara olagligt, i alla fall om man frågar Folke, men Matte kämpar tappert vidare. Nu får man inte ge efter. Husse och Matte försöker se något positivt i det hela, Folke komme ju sova gott i natt i alla fall... Folke ligger ju still men han låter alla veta vad han tycker. Till slut är han lugn nog och då får han gå. Nu har han lugnat ner sig betydligt, men rantar runt och luktar i luften. Husse har ställt en skål med godis på en av högtalarna som de kan ha när de tränar. Det luktar förföriskt gott. Folke är fortfarande hungrig fastän han nyss åt, men det har han redan glömt. Folke är en matglad hund. Folke har varit så duktig hela dagen att han bara måste få avreagera sig, så det blev en väldigt aktiv kväll. Nu ligger han utslagen på hallmattan och sover. Kan man vänta sig annat? God natt Folke. I morgon kommer en ny dag full av utmaningar och nya rackartyg du kan hitta på. Sov på saken, du kommer nog på något smaskigt. =)

Dagarna går, snart är det vår

Dagarna går, det går framåt men ibland står det även still. Folke tränas och han utvecklas. Det kommer bli en fin hund, det är Husse och Matte alldeles övertygade om. Matte har lite ångest över att han växer så snabbt, fast det ska ju bli ganska skönt när han blir vuxen.

Matte, mommen och systrarna åkte och kollade på loppis och handlade garn en dag och då fick Husse och Folke följa med. De höll sig ju utomhus och lekte och tränade en massa för man vet ju hur lång tid det kan ta när en Matte ska bestämma sig för vilket slags garn hon ska köpa och vad hon ska göra av det. Så de hann träna en MASSA! Folke tyckte det var kul för det var en massa andra människor där och även några andra hundar. När Matte och C:o äntligen var klara fick Folke hoppa in i skuffen på Mommens bil. Han fick ett ben pch började tugga entusiastiskt på det direkt. Ben är så GOTT! Sen fick han ligga själv i bilen medans Husse och Matte och de andra gick in och fikade lite. Efter ett tag blev det ju lite tråkigt. " Vart gick alla andra?" Folke kikar runt i det lilla utrymmet bak i bilen. Det finns inte mycket att tugga på för det plockade Matte bort innan. Hon är inte dum hon heller. " Hmm...Vad ska jag hitta på?" Folke tittar ut genom fönstren och skäller lite på folk som går förbi. " Hallå! Hej! Vad heter du??" Några stannar och tittar in. De tycker han är söt. Men de går ganska snart. I bilen bredvid sitter en STOR hund och han skäller och skäller och är faktiskt lite otäck. " Vad skäller du på?" Undrar Folke och ignorerar honom. " Nu ska vi se, det måste finnas något som jag kan bita sönder till oigenkännlighet!" Folke ger sig inte och till slut hittar han något! " JA! Vad är nu detta? Går det att ha sönder måntro?" Folke har hittat en häst i papper och med liute glitter och grejs på. Till Folkes lycka går den att ha sönder, lättare än han trott. snart går det inte att bita sönder den i mindre bitar, då blir det tråkigt igen. Folke tröttnar och kurar ihop sig till en boll och somnar. " Nämen hej Folke. Vad duktig du är!" Husse öppnar bakluckan och klappar Folke. "Hej Alla!" Folkes svans viftar som en dammvippa. Folke får sitta kvar där bak när de åker vidare. Idag har han varit så duktig så när han kommer hem får han en grisknorr. Det är det bästa han vet!

Dagen efter är det dags för kalas. Peo fyller nämligen 9 år och Folke är bjuden. Det är hans första kalas. " Vad ska vi ge honom? Jag vet! Han ska få en av mina grisknorrar" De tar med sig en grisknorr och ringer på dörren. Peo och Syster Jenny öppnar. " Hej Peo! GRATTIS!!" Folke rusar in och vill busa, men Peo verkar inte vara på bushumör så han säger till Folke att lugna ner sig lite. Men Folke kan inte, det är alldeles för spännande att vara där. Snart kommer Syster Jessa, hennes kille och Evian. Evian är en ENORM kungspudel och Folke tycker först att han ser ut som fåret Ullis. Han är lite avvaktande för hans er ut som ett får, är verkligen STOR som ett men luktar inte som ett. " Vem är du?" Folke går försiktigt fram och de hälsar. Evian är ju inte alls farlig. Han är riktigt spännande! Hela kvällen försöker Folke få igång Evian men Evian är en expert när det kommer till att ignorera små, irriterande valpar. Det finns ingen bättre på det, men Folke förstår inte riktigt. Matte får säga till han att lugna ner sig, det går ett tag men sen är det bus igen. I all iver och allt spännande nytt pinkar Folke inne två gånger. Det är inte lätt att hålla sig alla ¨gånger. Till slut får Folke gå hem till sig och vara ensam hemma några minuter. Han klarade inte riktigt av "vuxenkalaset" men bättre lycka nästa gång! Ensamträningen har gått riktigt bra. Matte började med att lämna Folke hemma när hon gick ner i entren och hämade posten, han får inte följa med in på toa, sen utökades det med några minuter. Det gick över förväntan. Folke blev lite orolig några gånger och skällde lite och gnydde, men då väntade Matte utanför dörren. Självklart kom ju grannarna då och kollade lite konstigt på henne. Matte föklarade vad hon höll på med och då skrattade de bara. " Jadu, lite galen ska man nog vara om man skaffar hund" Tänkte Matte. När Folke varit tyst i ca 1 minut var det dags att gå in. Nu går det så bra så Folke kan vara hemma 40 minuter. Matte blev sjuk för några dagar sen, ont i halsen och jätte hängig. " Vad du är TRÅKIG Matte!!!! Jag vill ju leka, gå promenader, träna. Varför sitter du bara där och stickar?" Folke förstår inte varför Matte inte är lika kul som vanligt. " Jag är sjuk, Folke" Försöker Matte förklara." Jag måste få vila så jag kan bli bra snabbare." Men Folke tycker ändå Matte är tråkig, den tråkigaste i hela världen! Under ett par dagar får Folke bara gå ut på korta promenader och bara göra det han ska, sen bär det av in igen. " HUSSE!!! JA!" När Husse kommer hem blir det massor med bus och rolig träning. "Husse du är bäst! " Folke tar igen en hel dags lek på en kväll. Det är full fart och Matte och Husse undrar om Folke blivit galen. Han springer runt, leker med sina leksaker, skäller och morrar. Till slut tar Matte och lägger Folke på sin madrass. Nu är det passivitetsövning som gäller. Det är det enda som hjälper när Folke får sina "anfall". Och snart sover han gott. Fast Folke kämpar förstås emot tappert, men vem kan vinna mot John Blund?

Idag mår Matte lite bättre och de har tagit två längre promenader med myckter kontaktövningar. Dags att ta igen det de förlorat. De går ner till veterinären och väger Folke. Nu har han vuxit! Han väger hela 10.9 kg. Man kan nästan se hur han växer! Han blir bara större och större för var dag som går. Nu är Husse hemma igen och det är full lek som gäller. Husse slänger en leksak ut i hallen och Folke får sitta och vänta. " HÄMTA!!" Ropar husse och Folke springer allt han kan och hämtar den." BRA! Kom med bollen!" Folke springer ännu snabbare tillbaka, öronen fladdrar upp och ner och hoppar rätt in i Husses mage. "ugh" Säger Husse och tappar luften en aning. Det här är den roligaste leken. Folke ger gärnet!

RSS 2.0